16.10.2015
Täna, 16. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist toidupäeva, mille eesmärk on pöörata tähelepanu nii liigsele toidule kui toidupuudusele. Kogu maailmas visatakse ära aastas 1,3 miljonit tonni toitu, samal ajal kui 800 miljonit inimest läheb igal õhtul näljasena magama.Samal ajal on toidu raiskamisel ka väga otsesed mõjud: toidule kulub rohkem raha ning tekib rohkem prügi, rääkimata külmakapi koristamisele kuluvast ajast.
Kuidas raisata vähem toitu?
Planeeri ostukorvi sisu
Enne poodi söögi järelele asumist selgita välja, mida kavatsed lähipäevadel või tuleval nädalal süüa. Selleks, et kõik ikka meeles püsiks on hea koostada ostunimekiri – nii ei satu ostukorvi suvalised „oh, kui hea sooduspakkumine“ või „ostan igaks juhuks seda ka“ tooted, mis sageli ununevad pikemaks ajaks külmkappi ning on hiljem vaja riknemise tõttu ära visata. Mis kõige tähtsam – poodi ei tohi minna tühja kõhuga, siis kipume krabama kõiki isuäratavaid tooteid!
Säilita toitu õigesti
Suve lõpu ja sügise saadused pane purki või karpidega jääkappi. Puu- ja juurvilju hoia külmkapis või kuivas ja hämaras sahvris (osade puuviljade välimus, maitse ja kvaliteet säilivad paremini, kui hoiad neid külmkapist eemal). Üldiselt läheb toit märgades ja soojades tingimustes kiiremini halvaks. Toidu pikaajaliseks säilitamiseks kasuta õhukindlaid karpe. Kiiresti riknevat toitu ära osta rohkem, kui jõuad tarbida!
Vaata säilivusaega
Kas teadsite, et kunagi ei märgitudki toodetele säilivusaegi? Siis pidi oma maitse- ja haistmismeele järgi ära tundma, kas toit on halvaks läinud või kõlbab süüa. Tänapäeval on toiduainete märgistamiseks kaks võimalust. “Parim enne” tähendab seda, et toit võib kaotada enda ahvatleva välimuse, aga selle kuupäeva ületanud toit ei ole tervisele ohtlik. “Kõlblik kuni” kirjutatakse peale kiirestiriknevatele toiduainetele, mis tulebki ruttu ära süüa, sest peale märgitud kuupäeva pole temaga muud teha, kui ära visata. Vaata säilivustähtaega juba riiuli ees seistes ja mõtle, kas jõuad toidu enne seda kuupäeva ära süüa?
Kasuta ülejääke nutikalt
Toidu valmistamiseks kasutame sageli toorainet, millest olulise osa ära viskame. Kala fileerides saab järgi jäänud luudest puljongit keeta. Ka kanakonte, lihakelmeid ja hoolikalt pestud köögiviljakoori saab hõlpsasti maitsva puljongi valmistamisel ära kasutada. Kõrvitsat marineerides võib pehmet osa kasutada püree või kõrvitsamoosi valmistamiseks.
Tunne huvi, mida sööd
Väga sageli rändavad prügikasti ilusa pakendiga tooted, mille puhul koju tuues selgub, et sisu väga süüa ei kõlba. Kui ostad toitu, mis on värske, lähedal toodetud ja võimalikult vaba E-ainetest, siis on suurem tõenäosus, et selle ka ära sööd. Kui sind huvitab see, mida sööd, siis MTÜ Mondo näitab toidupäeval tasuta filmi “Lauake, kata end!”. Lisainfo:http://mondo.org.ee/mondo-kutsub-kulla-uleilmsel-toidupaeval-16-oktoobril/
Kaanefoto: Flickr / francois schnell
Artikkel avaldatud 15. oktoobril 2015 Postimees Tarbija24 lehel.
Kommentaarid