21.12.2013
Sel nädalavahetusel varub enamus peresid jõuludeks toitu. Euroopa Komisjoni uurimus näitab, et Eesti majapidamistes visatakse ära ühe inimese kohta rohkem kui kilo toitu ja toidujäätmeid nädalas.
Arengukoostöö Ümarlaua poliitikaekspert Evelin Andrespoki sõnul suurenevad jõulude ajal nii toidu tarbimine kui raiskamine. “Kui peres on kaks täiskasvanut ja kaks last, tähendab see keskmiselt neli ja pool kilo ära visatud toitu nädalas. Arvestades, et jõulude ajal ostetakse tavapärasest rohkem toitu, on tegelikud kogused ilmselt veelgi suuremad.”
“Osa meie toidust tuleb arengumaadest, kus on puudus nii põllumaast kui veest. Toidu raiskamine hävitab ressursse nagu vesi, põllumaa ja elekter, tekitab prügi ning aitab kaasa kliimamuutuste tekkele. Hoides kokku vaid veerandi maailmas ära visatavast toidust jätkuks piisavalt süüa 870 miljonile maailma näljahädalisele”, selgitab Andrespok.
Jõulude ajal mõeldakse tavapärasest rohkem kaaslaste heaolule. AKÜ kutsub peresid mõtlema inimestele nii Eestis kui teistes riikides, kes on meie toidulaual oleva toidu kasvatanud. Hästi planeeritud pidusöök säästab keskkonda ja austab toidu kasvatanud talunikke.
Toidu targaks kasutamiseks vaja järgida mõnda lihtsat reeglit:
Vaata ingliskeelset lühiklippi üleskutsega vähendada toidu raiskamist.
Arengukoostöö eesmärk on vähendada vaesust ja toetada arengumaade majanduslikku ning sotsiaalset arengut pikema aja jooksul. Olulised väärtused selles töös on inimõiguste austamine, naiste ja laste olukorra parandamine, keskkonnahoid ning kodanike kaasamine.
Loe Euroopa Komisjoni uurimust siit.
Kommentaarid